Budujeme volný výběr #1: Výběr popisné metody

V tomto roce bychom rádi převedli část našeho fondu do volného výběru s adekvátním řazením podle obecně uznávané popisné metody. To znamená nejen popis katalogizačních záznamů, ale i tvorbu signatur podle vybraného popisu. V prostředí České republiky je výběr jednoduchý – MDT nebo Konspekt. Zvolili jsme si Konspekt a v tomto článku se dozvíte proč.

Věcný popis fondu je jedna z činností, které provádí katalogizátoři při přijímání nových publikací do fondu knihovny. Je to práce, která není navenek vidět, ale pro knihovnu je zásadní. Umožňuje totiž snadněji vyhledávat v katalogu a umístit publikaci na regále vedle publikací na stejné téma – volný výběr. Zjednodušeně se publikace  řadí jednak do předmětové kategorie (Konspekt nebo MDT) a jednak se jim přiřazuje téma (taková klíčová slova). Téma popisuje obsah konkrétní publikace, předmětová kategorie ji řadí v kontextu ostatních publikací ve fondu.

Mezinárodní desetinné třídění (anglicky UDT) je klasifikační schéma obsahující přes 70 000 znaků, v podstatě variant popisu dokumentu. V praxi to vypadá tak, že jakýkoli dokument lze tématicky popsat konkrétní číselnou kombinací. Tyto znaky jsou hierarchicky uspořádány a tvoří stromovou strukturu. Znaky se navíc dají kombinovat pomocí operátorů. O provoz české varianty MDT se stará Národní knihovna ČR. Výhodou tohoto klasifikačního schématu je jeho podrobnost a schopnost kategorizovat veškeré poznatky našeho univerza. Dovedu si představit jeho aplikaci v nějaké specializované knihovně s velmi úzkým záběrem fondu, kde je nutné odlišit velice příbuzná témata.

Konspekt je značně obecnější než MDT a je původně určen pro celkovou správu fondu i napříč různými knihovnami (Creating the Conspectus). Obsahuje 26 základních kategorií a v každé kategorii další podkategorie, dohromady cca 500 podkategorií. Každý dokument tak patří do jedné podkategorie a některé specifické dokumenty lze výjimečně zařadit do dvou, například učebnice, jazykové slovníky, vzácné tisky atp. Výhodou Konspektu je jeho jednoduchost a to jak pro katalogizátora, tak i pro uživatele. Nevýhodou je nerovnoměrné rozložení podkategorií, tedy hustší počet podkategorií např. v humanitních oborech a naopak méně hustý například v oblasti biologie.

Naše knihovna spravuje různorodý fond pro všechny fakulty univerzity. To znamená, že u nás naleznete jak technické knihy, tak ekonomické, různé mapy, slovníky, skripta… Pro volný výběr a řazení knih věcně jsme tedy dali přednost Konspektu. Na závěr shrnutí výhod a nevýhod Konspektu, kterých jsme si doposud vědomi:

Výhody Konspektu

  • Srozumitelné značení kategorií pro uživatele pro volný výběr
  • Dostatečně krátký popis kategorie a podkategorie pro tvorbu signatury
  • Jednoduché zařazení publikace do podkategorie (v Alephu možnost využít rejstříku SH pole 650_07)
  • Volitelně povinný údaj při katalogizaci – některé přejaté záznamy by už Konspekt měly mít vyplněný

Nevýhody Konspektu

  • Bude nutné ručně zpřesnit některé podkategorie – např. 59-Zoologie, kde máme mnoho publikací zabývající hmyzem, různými řády savců atp.
  • Nutná oprava záznamů existujících titulů ve fondu – doplnění Konspektu, oprava chybných dat

1 komentář u „Budujeme volný výběr #1: Výběr popisné metody

  1. Pingback:Budujeme volný výběr #2: Oprava pole Konspekt v bib. záznamech | Blog SIC

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..