ERASMUS Staff week v Belgii – den druhý

Druhý den z mého pobytu v rámci ERASMUS+ Staff Week v Belgii. Dostane se na metadata, metodu World café a interaktivní tůru Gentem. Čtěte dále.

Druhý den začal celkem zostra. První přednáška byla od web developerů v knihovně. Ano, knihovna Arteveldehogeschool má vlastní programátory – Dannyho a Lennerda. Mají na svědomí webovou prezentaci knihovny, redakční systém a další technické záležitosti v knihovně. Povedlo se jim spojit do jednoho vyhledávacího okna hledání na webu, katalog a EBSCO Discovery Service. Jen tak mimochodem si zbastlili počítačku fyzických přístupů do knihovny. Jejich kolegové a kolegyně si je moc pochvalují, protože dokáží komunikovat s univerzitním oddělením na technické úrovni – IT jazykem.

Lennerd se v prezentaci zaměřil hlavně na metadata. Na knihovnických konferencích člověk uslyší tak leda o Dublin Core. Lennerd mluvil o různých typech metadat a jejich vhodnosti pro jiné účely. Open Graph, který se hodí pro popis webu pro sociální média. FOAF, který se hodí pro tvorbu vazeb mezi entitami na webu (kontakty, hierarchie zaměstnanců). Dublin Core pro popis bibliografických dat. Nakonec i Schema.org, společnou iniciativu Googlu, Microsoftu a dalších, který se hodí pro popis pro vyhledávače. Další výhodou Schema.org je jeho schopnost popsat, jak bibliografická data, tak autory i jejich vazby. Nezapomněl zmínit ani základní metadatový popis pomocí RDFa a celkem novinku (aspoň pro mě) popisu pomocí JSON-LD.

Zajímavá myšlenka v závěru Lennerdovi prezentace bylo propojení katalogu s Wikidata. Wikidata je v podstatě obrovský hierarchický slovník hesel, který je multilingvální. Myslím, že mnoha katalogizátorům by se celkem ulevilo, kdyby stačilo zadat jedno, či dvě hesla pro věcný popis knihy a systém by pak sám podle jazyku uživatele tato hesla překládal a na základě hierarchie a vazeb by hledal hesla příbuzná (případně příbuzné publikace).

Další přednáška byl opět brainstorming, tentokrát trochu zjednodušenou metodou World Café. V praxi se debatuje ve třech fázích:

  1. Stěžování si a spílání.
  2. Nalezení otázky pro popsání jednoho problému.
  3. Formulace plánu pro vyřešení problému.
World Café - První fáze
World Café – První fáze

Osobně se mi tahle metoda dost zamlouvá. Hlavně první fáze, ve které si člověk vybije svou frustraci z problémů, takže se pak může s čistou hlavou soustředit na jejich vyřešení. Myslím, že bychom to měli u nás v knihovně někdy zkusit. 🙂

Po lehkém obědě následovala naše první exkurze do knihovny (Konečně!). Byla to knihovna pro studenty učitelství pro první a druhý stupeň. Nechám mluvit fotky.

Zaujalo mě několik věcí. V tomhle kampusu vyhazují obecně časopisy po 5 letech. U některých speciálních si drží archivy. Výstavka nových knih o dost více na očích. Celý prostor má skvělou akustiku, jako byste seděli v obýváku. Ta místnost se stromem uprostřed je vynikající prostor pro vyčištění hlavy – už chybí jen sezení.

V další části odpoledne jsme se zúčastnili objevovací hry – organizované firmou, která se na tuto činnost specializuje. Dostali jsme tablety s aplikací a úkolem bylo vystopovat virtuálního polonahého oplzlého trpaslíka napříč městem. Cestou jsme plnili úkoly sestávající z hádanek, odhadování, ale hlavně pořizování fotek v divných pózách. Například vyfotit se u kašny, jak křtíme nového člena církve. Nebo popsat pomocí fotky legendu o vězni v hladomorně, který přežil díky své těhotné dceři, která ho při návštěvách krmila mateřským mlékem. Samozřejmě se pořízené fotky pak dají dohromady a ještě dlouho se nad nimi budeme smát. Třeba se dostanou na blog. 😉

Dočetli jste až sem? Mám pro Vás další místo, kde se v Gentu levně najíte. Tentokrát jsem se podíval do Libanonské restaurace. S libanonskou kuchyní nikdy neprohloupíte. Jmenuje se AYWA Beirut Streetfood. Ačkoliv název zní dost pofidérně, je to normální restaurace s take-away. Navíc hned po vstupu jsem dostal zadarmo sklenku domácí limonády. Takové uvítání se v Česku nevidí ani v dražších podnicích. 🙂 Najedl jsem se za 10 €.

3 komentáře u „ERASMUS Staff week v Belgii – den druhý

  1. Pingback:ERASMUS Staff week v Belgii - den první | Blog SIC

  2. Dost se mi líbí metoda World Café s fází stěžování si a spílání! To bychom měli nějak systematicky zavést! 😀 Jinak to celkově zní jako hodně nabušený den! Vlastní programátoři = super!

    1. Taky se mi ta metoda hrozně líbí. Obzvláště funguje, když se propojí do skupin lidi s různým zaměřením. A to stěžování si, to máme zmáklý dobře! 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..