Harry Potter a kouzelná noc na SICu

Málokdo by si spojil projekt Noc s Andersenem s vysokoškolskou knihovnou. Akce se navíc odehrává v pátek večer, kdy není v kampusu ani noha (neboť vysokoškoláci jsou už dávno doma v péči maminek a jejich knedlíků). A beztak by se určitě chtěli pouze učit a opisovat moudra z vědeckých publikací, což by nás pořadatele večera nebavilo. Chtěli jsme zažít kouzelné dobrodružství, a proto jsme zalovili mezi potomky zaměstnanců ČZU.

Jak to začalo…

První fáze příprav NsA se týkala výběru tématu. V demokratickém hlasování Harry Potter převálcoval Rumcajse, Poseroutku i všechny Mumínky. S organizací nám pomáhaly studentky knihovnictví, které promptně vyrobily plakát.

Plakát

Po jeho uveřejnění se nám za jedno odpoledne přihlásilo tolik dětí, že náš původní plán pod záštitou univerzity zhlédnout všech osm celovečerních filmů a vydávat to za pracovní výkon byl zhacen! Nezbývalo než se vrhnout do práce.

V následující sérii schůzek jsme se proměnili ve filmový štáb. Z našich řad jsme vybrali režiséra a hlavní postavy večera, obhlédli jsme lokace v areálu ČZU, vyrobili rekvizity a sháněli kostymérku. Patnácti kouzelnickým dětem jsme odeslali zvací dopis ze Školy čar a kouzel v Suchdole s podrobnými instrukcemi. Druhou fází byla příprava samotného programu. Rozhodli jsme se pro rozdělení dětí do tří vlastních kolejí, a to na Gryfy, Fénixe a Draky. Poté měli studentíci v rámci koleje absolvovat čtyři kouzelnické lekce, a vydat se po hostině v hodovní síni na honbu za Kamenem mudrců.

Příprava dopisů, indexů, kravat a experimentů

Kameny mudrců

Třetí fází bylo rozmístění rekvizit do prostoru a lákání kolegů ze SIC na výpomoc s přestěhováním nábytku. Oddělení fondů si obzvlášť vyhrálo s výzdobou učebny lektvarů a tajemné stezky za pokladem.

Příprava rekvizit

Klapka. Akce!

A jak to celé proběhlo? Moudrý klobouk děti rozřadil a sličná prefektka žákům rozdala jmenovky v podobě kravat a žákovské knížky. Ihned jsme se vydali do učebny první lekce, a to na Výrobu kouzelnické hůlky. Dále se děti se svojí kolejí vystřídaly na hodinách Obrany proti černé magii, kde se naučily kouzlo Expelliarmus; na Kouzelných tvorech a předmětech si procvičily svoje znalosti o hadech a křišťálových koulích; a na Lektvarech, kde děti připravily kouzelný nápoj z trolího smrkance a kočičího mléka, který způsobuje krutou blíže nespecifikovanou chorobu.

Poslouchněte si náš Moudrý klobouk
Trolí smrk děti bavil

V hodovní síni na nás po absolvování výuky čekala opulentní slavnostní hostina. Například jedna studentka koleje Gryfů pro ni projevila, tak silné nadšení, že snědla sedm řízků (v průběhu celé akce nikdo nezvracel, pozn. red.). Během večeře jsme se připojili na Skype s Jihočeskou univerzitou, která také pořádala Noc s Andersenem. Spojení bylo milé, ale krátké, studenti Školy čar a kouzel v Suchdole byli tak zabraní do role, že se snažili proklít kouzlem „Žer slimáky“ děti na druhé straně hovoru. Naštěstí žádná magická nehoda nenastala.

Hodokvas

Přípravu na spánek nečekaně přerušila soví pošta s dopisem od Nicolase Flamela, s oznámením, že se prý někde v knihovně ukrývá kámen mudrců. Rychle jsme se oblékli, popadli kouzelnické hůlky a šli hledat indicie. Porazili jsme černokněžníka pomocí kouzla Expelliarmus a získali od něj klíč ke skříňkám. V těch každá kolej našla část velkého obrázku. Poté, co koleje pochopily, že musí spolupracovat, aby se jim zjevila tajenka na obrázku ukrytá, už bylo skoro vyhráno. Nahluchlý a zaprášený skřet dětem ukázal stezku ke kameni mudrců opředenou báchorkami o nebezpečných magických tvorech. Aby podzemní bytosti nevzbudily, chodily si děti pro kámen ve dvojicích. Všichni tajemnou stezku přežili bez větší psychické újmy a po přečtení pohádky od nejhlavnější hlavounky:

Zazvonil zvonec a byl konec

V sobotu ráno už jen děti posnídaly a převzaly si diplomy za úspěšné absolvování víkendové Školy čar a kouzel v Suchdole. Samozřejmě v tento moment pro organizátory teprve zábava začala, bylo totiž potřeba uklidit.

Díky všem za účast a uvidíme se příští rok!

Absolventi ŠČKS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..