Knihovníci ze SICu zamířili i letos na Svět knihy 2019

Od 9. do 12. května proběhl na pražském výstavišti v Holešovicích již tradičně festival Svět knihy. Ani letos jsme samozřejmě nemohli na festivalu chybět.

Svět knihy není pouze pasivním festivalem a oslavou knih. Naopak knihy, které vás zaujmou si můžete rovnou také zakoupit a přečíst v klidu doma. Tento rok se na festivalu představily publikace od celkem 461 vystavovatelů ve 214 stáncích. Mezi vystavujícími nechyběli zástupci zemí Latinské Ameriky, která byla hlavním letošním hostem festivalu. Jejím zástupcem a čestným hostem byl známý peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa. Zastoupeno bylo celkem 38 zemí a regionů z celého světa.

Zážitky knihovníků ze SICu

  • Univerzita jako firma? Univerzitní mýty a tradice (Alžběta Č. a Petra D.)
  • Zajímavosti ze Světa knihy (Bohdana M.)
  • Nejen knihy na Světě knihy (Lucka F.)
  • Cestování v křesle (Martin)
  • Ledecký, podpis a moře (Lucka Š.)
  • Zážitky ze Světa knihy aneb strastiplná cesta do autorského sálu.
    (Reportáž Milušky M.)

Univerzita jako firma? Univerzitní mýty a tradice (Alžběta Č. a Petra D.)

Těšily jsme se na „besedu o fungování dnešních vysokých škol“ a místo ní víc jak půlku času nechápavě hleděly na knihy o Josefu Dobrovském, historii studentských spolků a dceru docenta Pražáka.
Pokud by se celá diskuze jmenovala „Prezentace vybraných děl Masarykovy univerzity“, věděly bychom, do čeho (ne)jdeme.

Na druhou stranu nás velmi zaujala prezentovaná publikace Mýty a tradice středoevropské univerzitní kultury (Fasora, Lukáš a Hanuš, Jiří). Je škoda, že se nevěnovalo zásadně více času besedy právě této stěžejní knize, která vyšla v nakladatelství Munipress a pojednává o postavení univerzit v průběhu času a v kontextu dnešní doby. Vyšla letos ke stoletému výročí Masarykovy univerzity. Doufáme, že ji brzy zařadíme do našeho fondu na SICu. Více informací naleznete na https://www.press.muni.cz/projekty-nakladatelstvi/myty-anbsptradice-stredoevropske-univerzitni-kultury.

Mýty a tradice středoevropské univerzitní kultury

Postřeh na závěr

Nadchnul nás trend popularizace vědy přímo v univerzitním prostředí – napříč vysokými školami vznikají knihy pro děti (např. VŠCHT), Masarykova univerzita má dokonce vlastní popularizační edici Munice. Všechny velké české univerzity měly na Světě knihy stánek nebo alespoň zastoupení. Doufáme, že i ČZU se jednou pochlubí se stánkem vlastních publikací.

Zajímavosti ze Světa knihy (Bohdana M.)

V pravém křídle Veletržního paláce mne zaujal automatický balící stroj zn. CoLibri cover system, kdy pomocí tří velikostí obalů lze obalit stiskem jednoho tlačítka většinu formátů knih a tak prodloužit jejich životnost v knihovně. Doba obalení jedné knihy trvá cca 20 sekund. Stroj není náročný na prostor, stojí 16 928 Kč, nebo se jeho cena odvíjí od počtu zakoupených obalů spolu se strojem (informace z letáku). Odkaz na výhradního distributora lze nalézt na: www.colibrisystem.cz

Automatický balící stroj zn. CoLibri cover system

Další z věcí, která mě na Světě knih zaujala, byla nabídka elektronických knih vydavatelství Audiolibrix. Vydavatelství nabízí nově audioknihy na tzv. audiokartách, které mají velikosti kreditní karty a obsahují stírací políčko s unikátním kódem, který po zadání do aplikace na stránkách vydavatele spustí zakoupenou audioknihu. Audiokarta je vlastním nápadem tohoto vydavatele. Elektronickou knížku tak můžete snáze někomu darovat, protože hmotné dárky potěší většinou – tak nějak- více než ty ryze virtuální.

Audiokarty vydavatele Audiolibrix
Audiokarty vydavatele Audiolibrix

Můj zájem vzbudilo dále malé nakladatelství Budeč, autora Evžena Vítkovského, které vystavovalo kromě svých knih nástěnný držák na notebook a na knihu. Pan Vítkovský mi vysvětlil, že podobná zařízení nachází v současnosti uplatnění ve vyšších státních úřadech USA, protože bylo zjištěno, že částečná práce vleže umožňuje odpočinek přetížené páteři a údajně také, jak se uvádí v jeho letáčku, přispěje k menší tvorbě vrásek. Sám mi zařízení předvedl a okomentoval jeho nastavení. Největší zájem o něj údajně zaznamenal z řad aktivních spisovatelů a pak také mládeže, která svůj notebook provozuje nejraději v posteli, což ale neumožňuje dostatečné chlazení a snižuje jeho životnost. Pan autor se mi zároveň přiznal, že ukázka držáku na notebook je na Světě knih z jeho strany marketingový tah, protože primárně láká na své knihy z žánru inteligentního humoru a satiry. Ukázky z jeho knih jsou dostupné na internetu na adrese: nalezka.cz, který jsem prozkoumala a myslím si, že by v celku stálo za to, si některou z jeho knih přečíst.

Nástěnný držák notebooku
Nástěnný držák notebooku

Nejen knihy na Světě knihy (Lucka F.)

Potěšilo mě, když jsem na veletrhu objevila stánek kreslířky Marie Brožové, jejíž obrazy kreslené pouze pastelkami – což ji činí výjimečnou – mi připadají magické a pohádkové. Paní Brožová na svém stánku prodávala různé pohlednice se svými obrázky, ale i sešity či kalendáře s různými motivy. Také zde bylo k mání několik knih, které paní Brožová buď sama napsala, nebo do nich hodně přispěla zejména svými ilustracemi. Musela jsem se na chvíli zastavit a obdivovat do detailu propracované vystavené obrazy.

Cestování v křesle (Martin)

Zvolil jsem si k návštěvě páteční den, protože jsem si při čtení programu vybral pro mne jasného favorita mezi přednášejícími Matěje Balga. Jeho kniha se jmenuje Saudade: Na kole a kajaku kolem světa. Celou přednášku plnou fotografií a videí doplňoval vlastním komentářem a vyprávěním o své životní cestě (doslovné i ve smyslu spirituální). Kromě obrovského úsilí překonávat překážky fyzické mne zaujalo právě rozpoložení a vývoj myšlenek tohoto mladého cestovatele z Hodonína při prožívání své vlastní cesty kolem světa. Jeho tachometr na této cestě ukazoval 24 641 kilometrů a na jeho stránkách se lze dočíst mnoho dalších zajímavostí včetně finanční stránky cesty den po dni, atd. Naposledy jsem takové cestovatelské vzrušení zažil u cestování s trabantem, které zprostředkovával Dan Přibáň.

O druhý blok přednášek, který jsem navštívil, se podělili tři přednášející (profesor geografie Bohumír Janský, profesor historie Josef Opatrný a profesor dějin umění Pavel Štěpánek). Blok pojednával o historii Latinské Ameriky z pohledu kulturní výměny s Evropou a v neposlední řadě o objevech České expedice, dávných (Samuel Fritz) i současných (Bohumír Jánský), které vedly k novému zmapování pramenů toku nejdelší řeky světa Amazonky. Pro zajímavost jeden ze dvou hlavních pramenů je nyní oficiálně v jezeře s názvem Lake Bohemia.

Ledecký, podpis a moře (Lucka Š.)

Počasí pod mrakem, ideální den vyrazit do víru knih, besed a zajímavých setkání. Při příjezdu k Výstavišti mě trošku překvapí davy lidí před pokladnami. Jako naschvál si ze čtyř dlouhých front vyberu tu nejpomalejší a závistivě sleduji, jak lidé, co přišli po mně, již spokojeně odchází od pokladen se vstupenkou. Trpělivě čekám, až se pohneme i my a za chvíli i já mířím k branám vstříc novým zážitkům!

Moje první cesta vede na besedu s Jonášem Ledeckým. Přiznám se: v prvním momentě mě do sálu nalákal fakt, že se jedná o bratra Ester Ledecké a o tvorbě Jonáše Ledeckého jsem měla pouze mlhavé představy. Jonáš, na první dojem snad trošku podivín, je ale moc sympatický chlapík. Na besedě představuje spolu s dalším výtvarníkem Petrem Straníkem knihu Kapsy – netradiční komiksové zpracování vybraných povídek Karla Čapka. Podle mě výborná myšlenka a hned dostávám nápad, že by si ji mohl přečíst i můj desetiletý syn, který klasické knihy moc nemusí, ale do komiksu se začte rád. Kdoví, třeba si Čapka dokonce oblíbí.

V pravé poledne mířím do Autorského sálu na besedu, na kterou se těším úplně nejvíc: Aleš Palán a jeho kniha „Raději zešílet v divočině“ a novinka „Miss exitus“ (příběh odehrávající se na Štědrý den v domácím hospici). Setkání s tímto výjimečným člověkem bylo pro mě nesmírně obohacující. Nechávám si podepsat knihu.

Poslední beseda z mého seznamu se koná ve stanu Café Evropa před Výstavištěm. Přicházím se zpožděním a tak se tísním vzadu mezi stojícími lidmi. Za zvuku burácejícího automatu na kafe za zády se snažím pochytit slova Václava Cílka a Mortena Strøksnese o roli moře v dějinách Země, vlivu civilizace na planetu, lovu lososů a dalších podobných tématech. Velmi zajímavé povídání, ale ke slovu už se hlásí žaludek a tak mezi nepřeberným množstvím stánků hledám něco, co by stálo za to. Mexická polévka se smaženou tortillou je vynikající volba. Cítím se zase plná energie a tak ještě jednou procházím centrální část Světa knihy a kochám se.

Škoda, že nemohu zůstat déle. Děti a povinnosti volají a tak mávám Výstavišti a těším se zase za rok!

Zážitky ze Světa knihy aneb strastiplná cesta do autorského sálu.
(Reportáž Milušky M.)

Moje představa: davy lidí, dusno, tlačenice + jedna akce, která stojí za to.

Vloni a předloni: vedro, ve střední hale a levém křídle průmyslového paláce jela klimatizace naplno, přesto lidé jako já, tedy ti, kteří nesnáší sauny, vyšli odsud značně zplihlí a vyždímaní.

Letos: venku bylo pod mrakem, ale uvnitř dusno.

U pokladen tři menší fronty, šlo to rychle. 

U vchodu zkontrolovali lístek a nalepili mi žlutou pásku na ruku.

Uvnitř to pulsovalo, davy proudily, lidé do sebe občas naráželi, trochu zmatek.

Zalitovala jsem, že jsem si nezjistila, kde se akce, která mě zajímá, koná a přesný čas jsem také neznala.

Na informačním stánku mi sdělili, že program akcí vytištěn nemají, mám se podívat na info tabuli. Před ní stálo tolik lidí, že jsem musela počkat, než se uvolnilo místečko, kam jsem se vmáčkla.

Zjistila jsem to. Křest nové knihy Miloše Urbana: Kar – ve 14 hodin v autorském sále. Mám ještě půl hodiny čas, projdu si to celé. No prošla, spíš proboxovala. Skoro k žádnému stánku se nedalo dostat, tak jsem jen z dálky zaostřovala, zda mě nějaký titul neosloví.

U vchodu do pravého křídla vedle bistra byla akce „Vaříme s knihou“. Mluvili o kváskovém chlebu, ale v tom randálu jsem nic neslyšela.

Zakotvila jsem u stánku nakladatelství Malvern. Nic jsem si však nevybrala.

Včas jsem dorazila do autorského sálu. Paní, vedle které jsem seděla, pravila: „To je nával, ve čtvrtek zde bylo skoro prázdno.“

Ve 14 hodin přišel spisovatel, režisér a herečka, která četla ukázku z nové knihy Kar. Pohovořili, zažertovali, pokřtili knihu. Pak šli ke stánku nakladatelství Argo, podepisovat a odpovídat na dotazy, ale to už jsem neabsolvovala.

Příště půjdu ve čtvrtek.

Galerie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..