LSFF 2018 – projekce filmu Zelení bojovníci: Indonésie, nejznečištěnější řeka světa

Od 15. října na ČZU probíhá 8. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů s tématikou přírodních věd a udržitelného rozvoje – Life Sciences Film Festival 2018.

Na něm jsme nemohli chybět ani my. Zhlédli jsme projekci jednoho z filmů středečního bloku pod názvem „Zelení bojovníci: Indonésie, nejznečištěnější řeka“ (v originále „Green Warriors: Indonesia, The World’s Most Polluted River“). Film byl poučný a ty z Vás, které zaujal jeho obsah (viz níže) ho můžou shlédnout při individuální projekci: po-pá od 10:00 do 19:00 ve Studijním a informačním centu, místnost č. 140.

Citarum v Indonésii je nejvíce znečištěná řeka na světě. Francouzský reportér se spojil s mezinárodními vědci a místními aktivisty, aby vyšetřil příčiny a důsledky tohoto znečištění. Jedním z hlavních znečišťovatelů je vlastně módní průmysl, respektive 500 textilních továren, které až na pár výjimek vypouští své odpadní vody přímo do řeky Citarum. Díky pomoci dotčených občanů analyzoval tým „Green Warriors“ vzorky vody, rýže, dětských vlasů apod. Fakta, která přitom odhalil jsou zjevně šokující. Zjistil, že mnoho toxických chemikálií ohrožuje životy 14 milionů Indonésanů „pomocí“ vody ze řeky Citarum. Jedná se v současnosti o „začarovaný“ kruh mezi nutností udržet v zemi textilní továrny, ale zároveň je přinutit respektovat nutnost relevantně čistit odpadní vody před jejich vypouštěním do řeky. Film končí pozitivní informací, kterou je příslib indonéské vlády, že Citarum se stane nejpozději do roku 2025 nezávadnou, takřka doslova „pitnou“ vodou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..