Novinky v knihovně

Léto je pro studenty i zaměstnance univerzity doba klidu. Někdo relaxuje doma, někdo cestuje, někdo vydělává peníze po brigádách. Pro nás v knihovně je léto časem, kdy se můžeme pustit do zkrášlování prostor, aniž bychom působili výluky a zbytečné zavírání. Knihovna v dnešním pojetí totiž není pouze instituce, ale služba. A jako každá služba se přizpůsobujeme našim uživatelům. Pojďte si přečíst, co jsme si pro vás na nový semestr připravili.

Práce přes léto

Co se musí v létě udělat v prvé řadě, je vyčištění koberců od incidentů typu polití kávou. Říkáme si, že je lepší jednou za rok koberce vyčistit než zakazovat vstup do studoven s kávou. Další aktivitou je stěhování nábytku kvůli voskování podlah, aby se leskly jako nové. Naštěstí jsme minulý rok nakoupili stoly na kolečkách a proto to už není takové utrpení. 🙂

Probírka fondu

Leckoho možná překvapí, že knihovny řeší něco jako vyřazování knih. Dokonce v Knihovním zákoně je popsáno, jak při vyřazování v knihovnách postupovat. Vyřazované jednotky se totiž musí prvně nabídnout ostatním knihovnám. Ani naše regály nejsou nafukovací. Proto jsme udělali probírku zejména skript, která se v knihovně několik let nepůjčují. Většinou se jedná o už zastaralá vydání nebo skripta, která byla nahrazena novými. Dále také staršíchch novin. Neřídíme se subjektivními dojmy o tom, co se asi půjčuje a co nejspíše ne. Máme k ruce data z našeho knihovního systému a chytré hlavy, které je dokáží zpracovat. Výsledek si můžete prohlédnout na fotkách níže.

Obývák ve Velké studovně

Naše motto v sobě obsahuje také část o tom, že knihovna SIC je místo k relaxaci. Velká studovna je místo určené ke studiu a proto je tam většinou ticho. Proto nás napadlo sem umístit relaxační koutek. Starší ročníky si možná pamatují na náš relaxační koutek z Malé studovny před pár lety. No myslím, že tentokrát se nám to povedlo o něco lépe. Posuďte sami!

Atlasy, mapy a anatomie hned vedle skeneru

Častější návštěvníci knihovny si možná všimli, že mimo normálních knih u nás máme i rozměrnější publikace. Jedná se o různé atlasy, mapy nebo anatomie zvířat. Označujeme je jako ZIV („zet čtyři“), abychom je odlišili od ostatních klasicky formátovaných knih se signaturou Z. Doposud jste si tyto knihy mohli prohlédnout a vypůjčit pouze u výpůjčního pultu. Nyní jsme je přesunuli do Velké studovny vedle našeho superskeneru. Můžete si je tedy sami prohlédnout, oskenovat potřebné stránky nebo vypůjčit domů u pultu.

Přepážky mezi studijními místy

Minulé léto jsme díky státní dotaci zrekonstruovali Velkou studovnu. Nakoupili jsme nové počítače, koberec, stoly s elektrickými zásuvkami a superskener. Studentům se změna líbila, nicméně dostali jsme také negativní zpětnou vazbu týkající se právě stolů. Stoly byly totiž poskládané tak, že studenti na sebe viděli, a nebyla mezi nimi žádná bariéra. Některé studenty toto znervózňovalo a bránilo to v plnohodnotném studiu. Proto jsme se rozhodli v létě nainstalovat k těmto stolům přepážky.

DIY koutek v Malé studovně

Potřebujete sešít pár listů do kroužkové vazby? Chcete si vytvořit brožuru a potřebujete si nařezat listy papíru? V Malé studovně k tomu teď naleznete základní vybavení. Koupili jsme řezačku papíru a vazač na kroužkovou vazbu. Obojí je vhodné na formát A4. Vazač je poměrně kompaktní a je tedy vhodný na menší počty listů (prořízne cca 5 listů na jeden zátah). Materiál na kroužkovou vazbu můžete zakoupit ve Velké studovně.

A na závěr pár nových letáčků, na které se můžete těšit od října.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..