Postřehy ze Světa knihy 2018

Jako každý rok, vypravili se i letos zaměstnanci SIC na největší český knižní a literární festival Svět knihy, který proběhl 10.-13.5. na holešovickém výstavišti.

A co nás letos na knižním veletrhu zaujalo?

Festival se odehrával ve třech sálech Průmyslového paláce. Prostřední místnost byla zasvěcena prezentacím jednotlivých zemí a cizojazyčné literatuře. Oproti minulým ročníkům byla na festivalu výrazná sekce komiksové tvorby. Tomu napovídala i výzdoba u vchodu na festival, která se nesla v duchu perly českého komiksu, Rychlých šípů. Nechyběly však ani plakáty a výstavy zaměřené na další českou komiksovou legendu, Karla Saudka. Ty samozřejmě tak úplně nesouvisí s profilem fondu vysokoškolské knihovny, ale třeba se jednoho dne dočkáme i kvalitně zpracovaných přírodovědných témat ve formě komiksu. Zaměření na komiks chválily i kolegyně z výpůjčních služeb: „Je to dobrý nápad jak přitáhnou mládež k literatuře  jelikož máme dojem ,že komiksy jsou psány přitažlivou a záživnou formou.“ Akvizitérka Lenka Kulhavá se připojila k chvále komiksové sekce a dodává: „Moc se mi líbila výstavka, která připomínala prvorepublikový dětský komiksový časopis Punťa, který dobře znám, protože jsme ho měli doma a jako malá jsem si ho ráda četla.“

Vyfotit se pro vás v těle Rychlých šípů se nikdo z našich knihovníků neodvážil.

Naše systémová knihovnice a hrdinka kartového centra Alžběta Čechová ocenila i zajímavý doprovodný program: „Velice na mne zapůsobila vernisáž Ženy v disentu, která se konala bohužel jen v rámci veletrhu v Lapidáriu Národního muzea. Výstava byla složena z velkoformátových fotografií žen, která až byly v době normalizace aktivní v disentovém hnutí nejsou zdaleka tak známé, jako jejich mužské protějšky. Výstava vznikla na základě knihy mapující ženský český disent a určitě si ji v budoucnosti přečtu.

Jako  poslední jsem se zúčastnila diskuzního panelu Informace vs. Propaganda, ale vzhledem k tomu že to bylo velmi úzce zaměřeno na ukrajinskou zkušenost (tzn. válečný konflikt, ruská propaganda málo nacionální levicová ukrajinská média) to bylo pro mne trochu nepřehledné. Zajímavá byla asi představa vojáků sedící v zákopech na obou stranách publikující ostošest facebookové statusy a vojenští psychologové, kteří se dané vojáky snaží přemluvit, aby jejich vyznění nebylo příliš negativní. Na diskuzi byl přítomen mladý spisovatel, který strávil osm měsíců v přední linii.“

Veletrh měl bohatý doprovodný program plný besed a diskuzí
Kniha Citový život zvířat. Zdroj: https://knihy.heureka.cz/citovy-zivot-zvirat/

Líbila se mi nabídka stánku nakladatelství Kazda (www.knihykazda.cz), které vydává ekologicky zaměřené knihy o lese a o přírodě, jeho produkce tedy bude zajímavá zejména pro FLD, FŽP a FAPPZ. Nejvíce mě zaujala kniha s názvem „Citový život zvířat“, jejíž autor, německý ekolog a zkušený lesník Peter Wohlleben, čerpá ze svých četných osobních pozorování zvířat v lese i ze současných vědeckých poznatků. Nakladatelství Kazda nabízí ještě další zajímavé knihy tohoto autora v podobném duchu, a sice „Tajný život stromů“ o vzájemné komunikaci a emocích stromů v lese, „Tajná síť přírody“, která je věnovaná vzájemné propojenosti světa rostlin a světa zvířat, dále pak „Les – návod k použití“ a pro děti „Slyšíš, jak mluví stromy?“,“ shrnula svoje zážitky z veletrhu naše specialistka na rešerše Lenka Pešková.

Kolegyně, která se pro Vás stará o nákup časopisů, Bohdana Minářová ocenila i další aspekty festivalu: „Jako každoročně jsem zde dobře nakoupila, ať už knihy pro své blízké tak i pár zajímavostí pro sebe. Jedním z mých oblíbených návštěvních míst veletrhu je vždy nakladatelství Slovart.  Dále Kartografie Praha, která má vždy velmi pestrou nabídku map, které jsou na veletrhu prodávány se značnou slevou. Velmi zajímavý je pro mě i antikvariát, tradičně umístěný v levém křídle Průmyslového paláce, kde jsem sehnala knihu, kterou jsem si dlouho přála mít.

Mezi vystavovateli byla k vidění i méně typická vydavatelství. Nejvíce mi utkvělo to s názvem Pasparta, které vzniklo jako sociální podnik a dává pracovní příležitost lidem s autismem. Zároveň zlepšuje informovanost veřejnosti o tomto problému. Jeho zákazníkem je mimo jiné i přední světový vydavatel Wolters Kluwer (vydává knihy z oborů: zdravotnictví, daně, účetnictví, právo aj.).

Stále také narůstá počet malých nakladatelství, která se na veletrhu každoročně prezentují. Jako příklad bych uvedla nakladatelství Josef Vybíral se známými kuchařkami: Helenčino Pečení od paní Heleny Vybíralové, který byla u prodejního stánku přítomna osobně a  kromě knih zde mohl člověk zakoupit i cukrářské potřeby a tvořítka na cukroví. Velká část jejích receptů je k nalezení na YouTube a musím říci, že mi její rady byly už nejednou užitečné při pečení vánočního cukroví.

Kromě vydavatelů knih se na veletrhu prezentovala také například tiskařská firma TNM Print, která má ve své nabídce jak tisk knih tak také časopisů, brožur a tzv. merkantilií či dalším názvem akcidenčních tiskovin (což byl odborný název, který jsem neznala) a patří tiskovinám malého rozsahu např. svatebním oznámením, firemním tiskovinám a dalším.

Další méně typickou nabídku, ale zároveň důležitou pro knihovny měla na veletrhu firma: Colibry Cover System zabývající se prodejem obalovacích strojů CoLibry, které obalí knihu do průhledného obalu stisknutím jediného tlačítka za dobu dvaceti sekund.

To jsou tedy mé postřehy ze Světa knih 2018, který se mi líbil a těším se zase na ten příští v roce 2019.“

Kromě odborných knížek bylo možné najít na knižním veletrhu i nějaké čtení pro radost. “ Jelikož mám ráda pana Radkina Honzáka,zajímala jsem se o jeho knihy a také si jednu zakoupila, je to kniha rozhovorů s uvedeným autorem,“ svěřila se kolegyně, se kterou se potkáváte u výpůjčního pultu.

Jiná kolegyně, kterou potkáte nejčastěji ve studovně dodává: „Svět knihy byl prima jako loni, spousta knih a zajímavých lidí. Příští rok si to ráda zopakuji ?.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..