PR Akademie v Plzni

Když mě moje vedoucí nabídla možnost účastnit se PR Akademie pro knihovníky, s nadšením jsem tuto možnost uvítala a 15.10. jsem plna očekávání vyrazila do Plzně na první ze tří dvoudenních setkání.

Studijní a vědecká knihovna plzeňského kraje

1. setkání – Seznamujeme se a stříháme

Přijíždím do nádherné vědecké knihovny v PlzniCo mě asi čeká? Zvládnu to? Jsem trochu nervózní, ale napětí brzy opadá. Vzájemně se seznamujeme a sdílíme naše přání a očekávání. Účastníci jsou moc sympatičtí. Po vzájemném seznámení se vrháme do práce. Zdeněk Chaloupka (kameraman ČT) a Jaroslav Kratochvíl nás uvádí do tajů tvorby videí – od nápadu, přes pořízení záběrů, až po konečné sestříhání a přidání hudby, textu nebo jiných efektů. Tohle mě fakt baví! Náš domácí úkol zní: přinést vlastní, kompletně sestříhané a upravené video. Naštěstí mám na SICu úžasné kolegy, kteří se nebojí ukázat světu své herecké schopnosti a nechají se natočit v různých scénkách. Výsledkem je klip, se kterým jsem fakt spokojená. Stříhání videí se do budoucna určitě nevzdám!

2. setkání – Těší mě, jsem Instagram

V rámci druhého setkání se, kromě podrobnějšího školení o Facebooku, seznamujeme také s Instagramem. Věnují se nám energické a milé lektorky: digiholka (Martina Dvořáková) a Andrea Bubníková. Cítím, že jsem snad jediný člověk v ČR, který tento nástroj nevyužívá. Popravdě, moje seznámení s Instagramem probíhá trochu kostrbatě, snažím sama sebe přesvědčit, že není zas tak špatný. Každý dostává poté od lektorek úkol: v určený den dát na Instagram 3 fotky a 5 videí s nějakými efekty. Můj DEN D připadne zrovna na den, kdy jsem doma se synem marodem, takže cool příspěvky ze života v knihovně se nekonají a vypotím pár domácích fotek a videí s morčaty, teploměrem a knihou. Nicméně, dám Instagramu do budoucna ještě šanci 🙂

Co všechno může knihovna propagovat

3. setkání – Fotím, fotíš, fotíme

Na tento workshop se fakt těším! Martina s Andreou nás učí, jak udělat efektní flat lay fotky (například na propagace knih). Zírám, co všechno se dá během krátké chvilky nafotit s rekvizitami, které člověk sesbírá cestou do knihovny (podzimní listí, slupky od kaštanů, kameny…). Absolutní studnicí všemožných pokladů k focení je ovšem zaručeně dámská kabelka! Fotím ve dvojici s kolegyní Štěpánkou a moc si to užíváme. Odnáším si spoustu tipů a nápadů, které bych chtěla v knihovně realizovat. A také hlavní motto dne: Z mála jde udělat opravdu hodně! 

První pokusy

6ti denní Akademie je za námi. Naplnila mé představy, nebo lépe: předčila má očekávání! Jak poznamenala digiholka: hlavně to nenechat ležet ladem! A já doplňuju: zkoušet, zkoušet, zkoušet a nebát se nových výzev.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..