Uzavřenost vedoucích pozic v knihovnách?

Rebecca Stavick napsala zajímavý článek na téma uzavřenosti vedoucích pozic v některých knihovnách ve Spojených státech. Článek se jmenuje Libraries are not for everyone until librarianship can be for everyone. Tato uzavřenost je samozřejmě nepsaná. V podstatě pokud nemáte magisterský titul z knihovnictví, v určitou chvíli se prostě váš kariérní postup zastaví.

Libraries are for everyone
Libraries are for everyone – by Hafuboti

Můžete mít sebelepší výsledky, praxi v knihovně atd. Stejně se nedostanete se k projektům a i ostatní spolupracovníci (študovaní knihovníci) se na vás mohou dívat s patra. Přitom knihovnictví je dnes obor, který je multidisciplinární a jen o třídění knih už dnes zdaleka nejde. Pomalu na každé knihovnické konferenci se mluví o tom, jak je třeba knihovny měnit. Přizpůsobovat se potřebám svých uživatelů. O tom, že článek není pouze výkřik zneuznané knihovnice svědčí minimálně dvě věci. Tou první je fakt, že Rebecca je sama vystudovanou knihovnicí a v současnosti je ředitelkou jedinečné technologické knihovny Do Space. Druhým důvodem je dokument, který vydala ALA a který je zmíněn i v jejím článku – MLS Librarian/Paraprofessional Communication and Mutual Respect. Při čtení článku mějte na paměti reálie USA. Vysoké školy jsou tam placené a dojezdové vzdálenosti mezi prací a školou mohou být mnohem větší než u nás. To je samo o sobě dost limitující faktor. Zejména, pokud už pracujete.

V závěru článku navrhuje autorka „Let’s start librarian training boot camps”. Tedy vytvořit pro budoucí knihovníky namísto klasického studia jakýsi intenzivní kurz v trvání několika týdnů. V podstatě byste nastoupili do knihovny s jakýmkoli vzděláním a pro potřeby kariérního postupu byste si dodělali knihovnický kurz. Máte u vás v knihovně někoho, kdo je ve vedoucí pozici a nemá magistra v knihovnictví? Umíte si něco takového představit?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..