Zápisky ze školení: MS Word

V září jsem navštívila v Městské knihovně v Praze dvoudenní školení MS Word pro pokročilé. Nikdy jsem se nepovažovala za přeborníka v programu MS Word, proto jsem se na tento kurz přihlásila. Mnozí by si mohli říct, že školení na toto téma může být nezáživné či nepotřebné, opak byl však pravdou.

Ne vždy je možné v omezeném čase projít a vyzkoušet si větší množství funkcí probíraného tématu/programu, nicméně zde se to povedlo (nejspíš i díky vyvážené skupině účastníků, kde při vykládané látce nikdo zásadně nezaostával). Lektorka byla navíc velmi zkušená a školení se zhostila na vysoké profesionální úrovni, takže jsme stihli probrat a vyzkoušet spoustu zajímavých funkcí MS Word. Názorně např. automatické dělení slov na konci řádku, jak odstranit z textu vdovy a sirotky (tzv. parchanty = typografické chyby v knižní sazbě), práce se styly, záhlaví, zápatí, různé možnosti číslování, automatická tvorba obsahu v dokumentu (velmi vhodné při psaní kvalifikačních prací na vysokých školách), dělení dokumentu do různých oddílů, s kterými lze poté různorodě pracovat, aniž by to ovlivnilo ostatní oddíly, tabulky ve Wordu a jejich různé funkce a možnosti, zamknutí dokumentu a mnohé další.

Zázemí školení poskytla Městská knihovna v Praze, která otevřela školení (i díky financování z programu VISK) i pro knihovníky z jiných knihoven. Jediná nevýhoda klasické počítačové učebny, ve které se školení odehrávalo, spočívala v tom, že školení jakýchkoliv programů, které pracují s velkým množstvím malých tlačítek, ikon apod., je na standardně velkém promítacím plátně špatně vidět. Optimální by bylo mít plátno (interaktivní tabuli, atp.) minimálně dvakrát tak veliké, což zatím může nabídnout málokdo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..